Az Indiából származó padlizsán az arab hajósok közvetítésével kerültEurópába.AközépkoriSpanyolországban már termesztették. Európa többi részén a XV. században terjedt el. Hozzánk török közvetítéssel érkezett, nem véletlenül az egyik neve: törökparadicsom.
A padlizsánból nagyon sokféle ételt lehet elkészíteni, de egyre népszerűbb a padlizsánkrém. Néhány tanács a padlizsán vásárlásához: a friss padlizsánnak fényesa héja, élénkzöld a kocsánya, a barnás foltok, a gyűrött héj és a puha tapintás már azt jelentik, hogy nem elég friss. Ha némileg éretlen – esetleg zöldes – néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik. Néhány napig hűtőszekrényben is eltartatod, viszont csak felhasználás előtt szabad megmosni. Szeleteléshez mindig rozsdamentes kést használj, talán a kerámia kés a legcélszerűbb, mert elszíneződik.