Sütés gluténmentes liszttel: miben más?

A lisztet a konyhában számos étel elkészítésénél használjuk. A sokak kedvenceinek számító sütemények mellett a kenyérsütéskor és sűrítéskor is gyakran esik rá a választás. Vannak azonban olyan esetek, amikor a hagyományos liszteket akár a súlycsökkentés, akár a gluténérzékenység miatt nélkülözni célszerű. Ilyenkor kerül képbe a gluténmentes liszt, amelyről a háziasszonyok azt gondolhatják, hogy majd igencsak kihívás elé állítja őket. Tény pedig, hogy egyszerű használni, csupán néhány dologgal érdemes tisztában lenni. Itt elolvashatja, hogy miben más az, amikor gluténmentes liszttel süt: https://www.schaer.com/hu-hu/a/glutenmentes-sutes-kevereken-mulik

 

A hagyományos liszttel nem nehéz elérni a tökéletes állagot, hiszen a benne megtalálható glutén gondoskodik a rugalmasságról és a nyújthatóságról. Ezzel szemben gluténmentes sütés és főzés során a legfontosabb az, hogy a megfelelő lisztkeveréket alkalmazzuk, így biztosan nem jelent problémát a kívánt végeredmény elérése. A gluténmentes helyettesítő termékek megfelelő kombinációjával ez minden további nélkül megoldható. Ezekben olyan sűrítőanyagok is megtalálhatóak, mint például a szentjánoskenyérmag, mely többek között a péktermékek ízéről is gondoskodik.

A lisztfélékkel kapcsolatban gyakran olvashatjuk, hogy felelőssé tehetőek a gluténérzékenységért, sőt, gyakran elhízást is okozhatnak. Ma már szerencsére minden korábbinál szélesebb liszt kínálattal találkozhatunk, melyek között mindenki megtalálhatja az egészségi állapotának és étkezési szokásainak megfelelő fajtát. Érdemes otthon kísérletezni, hiszen ha tudjuk, milyen alapanyagokból készül az étel, akkor biztosak lehetünk abba, hogy az tényleg egészségünket és jó közérzetünket szolgálja.

 

Amennyiben a glutént tartalmazó lisztfélék és ételek fogyasztása után hasfájás, hasmenés, fejfájás és ízületi problémák jelentkeznek, akkor érdemes elgondolkodni azon, talán szervezete nem tudja tolerálni a glutént. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a megfelelő helyettesítő termékekkel és a körültekintő választással gluténérzékenyként sem kell lemondásokkal élnie. A széles alapanyag választék az otthon sütni-főzni vágyók igényeit szolgálja ki, de ma már gluténmentes éttermek közül is válogathatunk a nagyvárosokban.

 

Mind több vendéglátóhely igyekszik kiszolgálni azokat a vendégeket is, akik ilyen vagy olyan szempontból speciális étrendet követnek. Akár a világhálón, néhány kattintással megtalálhatjuk azokat az éttermeket, melyek felkeresésekor nem kell a gluténtől és annak hátulütőitől tartani.

 

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás