Az ital neve a skóciai gael nyelven az „uisge-beatha na h-Alba” szóból származik, ami annyit jelent, mint „az élet vize”. A Skóciában előállított maláta- vagy gabonaitalt szükségszerűen számos, törvény által szabályozott szabvány szerint kell előállítani.
Megkülönböztetünk single malt, single grain, blended, blended malt és blended grain fajtákat. Mindegyik skót whisky legalább 3 évig tölgyfahordóban kell érlelődjön. Egy adott párlat palackján található kormegjelölésnek a gyártás során felhasznált legfiatalabb whisky korát kell tükröznie.
A skót whisky hosszú hagyományokkal rendelkezik és kivételes hírnévnek örvend. A vodka mellett, a világ egyik legnépszerűbb szeszesitala. 1831-ig Skóciában csak malátawhiskyt gyártottak. Ma már vannak maláta és gabona whiskyk is.
Emellett keverékeket is készítenek belőlük. A napjainkban gyártottak csak kis százalékát értékesítik single maltként. A skót whisky lepárlásának és érlelésének művészetét folyamatosan fejlesztik, a receptek és a gyártás titkai pedig generációról generációra szállnak.