Az Indiából származó padlizsán az arab hajósok közvetítésével kerültEurópába.AközépkoriSpanyolországban már termesztették. Európa többi részén a XV. században terjedt el. Hozzánk török közvetítéssel érkezett, nem véletlenül az egyik neve: törökparadicsom.
A padlizsánból nagyon sokféle ételt lehet elkészíteni, de egyre népszerűbb a padlizsánkrém. Néhány tanács a padlizsán vásárlásához: a friss padlizsánnak fényesa héja, élénkzöld a kocsánya, a barnás foltok, a gyűrött héj és a puha tapintás már azt jelentik, hogy nem elég friss. Ha némileg éretlen – esetleg zöldes – néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik. Néhány napig hűtőszekrényben is eltartatod, viszont csak felhasználás előtt szabad megmosni. Szeleteléshez mindig rozsdamentes kést használj, talán a kerámia kés a legcélszerűbb, mert elszíneződik.
Nem tanácsos zsiradékban sütni, mert nagyon sok zsiradékot képes felszívni kb. 4x annyit, mint a burgonya. Inkább sütőben süsd vagy grillezd. A padlizsánnak van néhány pozitív hatása a szervezetünkre: remek rostforrás, jó hatással van az emésztő és a keringési rendszerre. Az ásványi anyagok mellett- magnézium, réz, mangán, foszfor és kálium – mellett magas a – B1, B6, C, K, – vitamin tartalma is.