Mire kell figyelni, amikor gluténmentes liszttel sütök?

schaer.com linkre kattintva minden szükséges tudnivalót elolvashat a gluténmentes liszttel való sütésről. Nagyon fontos tudni, akik tényleg gluténmentesen étkeznek, hogy nem minden gluténmentes liszt gluténmentes. A sütés vagy akár a főzés során a legfontosabb az, hogy helyes lisztkeveréket használjunk. Az így elkészített élelmiszer már a kívánt tulajdonságokkal fog rendelkezni. Finom ropogós kekszek, friss kenyér, de még házitészta is elkészíthető gluténmentesen. Ha valaki glouténmentesen szeretne étkezni, az még nem jelenti azt, hogy minden finom házias ételről le kell mondania. Gluténmentesen sütni nem a legkönnyebb feladatok közé tartozik, de a pékség ebben nagy segítséget nyújt mind az alapanyagok, mind pedig a receptek terén.

 

A glutén egyedülálló és a hagyományos liszt minden követelménynek megfelelő. Maga a glutén a felelős a tészta nyújthatóságáért és a rugalmasságáért. Mindig helyes lisztkeveréket kell használnunk annak érdekében, hogy tényleg gluténmentesen főzzünk és süthessünk. A lisztek rizsből, kukoricából, hajdinából, keményítőből, tápiókából, burgonyából és rizsből is készülhetnek. Ezek a lisztek a gluténmentes táplálkozás alapjait képezik. A gluténmentes sütőkeveréknél nagyon fontos, hogy olyan kombináció legyen, amely ideális a gluténmentes étkezéshez. A helyettesítő termékek jó megválasztása a legfontosabb.

A keményítő a tészta levegősségéért felel, a liszt pedig a kenyér ízét valamint tartósságát határozza meg. Kenyér sütésnél különféle adalékanyagokat is használnak, ilyen a guarmag, a szenjánoskenyérmag. A színt, az ízt és a térfogatot is meghatározhatják az adalékanyagok.

 

A Schar pékség kínálatában többféle lisztkeveréket is találunk. Szinte minden sütéshez kifejlesztettek egy-egy keveréket, amelyet a webshopban pár kattintással meg is lehet vásárolni. A Schär Mix B – Bread Mix keverék segítségével  fehér kenyér tésztából készülő ételeket készíthetünk. Ilyen lehet egy friss fonott kalács, egy focaccia vagy akár egy pizza. A Schär Mix B it Rustico keverékből magvas, sötét színű kenyereket készíthetünk. Ízletes és ballasztanyagokban igen gazdag pékáru készíthető belőle. Lenmagot, hajdinalisztet, borsókorpát és almarostokat is tartalmazhat a keverék.  A Schär Mix C – Mix Patteserie keverék alkalmas az édes tészták elkészítéséphez. Ilyen lehet egy ízletes karácsonyi aprósütemény, egy finom kevert sütemény vagy a piskótatészta.